2008-12-08

On hambad korras ikka, jah?

Iga tähtpäeva puhul, aga jõulude ajal veel eriti, üllatab mind Kopenhaagenis elades see ümbervahetamise kultus, mis siin kingituste ostmise ja saamisega seoses vägagi populaarne on. Praegusel aastaajal loetakse sulle poes peale sõnad selle kohta, mis kuupäevani ostetut tagasi anda või ümber vahetada saab, ka siis, kui sa paki piima ostad. Ja tean inimesi, kelle jaoks paneb poodi pakiga tagasi minemine puht põhimõtteliselt i-le täpi ja ristikese keset pohlamoosi.
Tunnistan, tegemist on väga praktilise lahendusega - kellele ikka läheb vaja seda mõttetut pudi-padi, mida riigipühade aegu kohusetundlikult kokku ostetakse. Teiselt poolt urgitseb mu vanamoeline sisetunne, et kingitud hobuse suhu ei vaadata ja et kui keegi on kulutanud aega, raha ja energiat, et sulle kingitus valida, osta ja kohale tuua, ei tohiks vähemalt kinkija ees kaalutleda, kas, kus ja millal seda ümber vahetada saab. Pärismaalased võtavad seda täiesti loomulikuna, aga iga kord, kui mulle pidulikult üle antakse kingitus koos juhistega, kui kaua ja kuskohas seda poodi tagasi viia saab, tekitab see minus kerge ebamugavustunde.
Ja kokkuvõttes tekib mul paratamatult küsimus, misjaoks me üldse kingituste tegemisega vaeva näeme, kui me juba stardijoonel eeldame, et adressaadile kingitus ei meeldi või et tal sarnaseid juba neli tükki on. Kas ei oleks sellisel juhul kõigile osapooltele lihtsam ja meeldivam teostada Internetipangast ülekanne ja lasta asjaosalisel endal oma must töö ära teha...

4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Ja siis veel kõik need vana-kooli traditsioonid a la seepi ei tohi kinkida, siis saaja arvab, et see on vihje tema hügieenile vms. Juhul kui ei ole öeldud teisiti, siis ära söödavad või muul viisil kasutatavad kingid on väga bro. Ma teen sel aastal kõik jõulukingid ise ja need ei ole tagastatavad, mul on väga kahju! Ja ma lausa suht imestaks, kui kellegi tekkiks tahtmine selliseid asju kuhugi tagastama hakata!
Endiselt teie,
Anneli

Anonüümne ütles ...

Huvitav mida troojalased arvaksid selle peale, kui öeldakse, et kingitud hobuse suhu ei vaadata?

Virgo

Anonüümne ütles ...

Taani jõulud on jah pigem tarbimispühad, mäletan oma Taani perioodist (veetsin seal võibolla 4-5 jõuluaega). Lastele tehakse hirmkalleid kingitusi nagu televiisorid ja mootorrattad ning paljudel, sh täiskasvanutel, on pikad soovinimekirjad. Poed on lahti laupäeval ja pühapäeval ning hulk inimesi veedab jõulueelse aja töötades. Kopenhaagenis elades saime igal reedel koju hullu paki allahindlusreklaame, mida mu kaaslane siis huviga sirvis, et hiljem ühest poest teise silgata ja parim võtta. Aga noh, üldiselt ja hoolimata kõigest sellest on Taani ülicool riik, mida ma kohutavalt igatsen......
Kristiina

Cat Power ütles ...

Troojalased oleksid ilmselt sinna suhu vaadates targemini teinud - kohe niimoodi taskulambiga tuld näidanud sinna, et kõik kahtlased asjad kõhust kätte paistaksid.