2009-01-16

Musta lehma saba valge lehma taga

Kirjutama ajendab mind sedakorda Delfis mõned päevad tagasi ilmunud ja ebaselgeid töötuskindlustusega seonduvaid legaaldefinitsioone käsitlev artikkel. Kohe selline soe ja kodune tunne tuli, kuna ma ka ise hetkel üritan enda töötuskindlustussituatsiooni joonele saada.
Taanis on töötuskindlustus rangelt eraisiku eraprojekt, automaatselt ei saa keegi midagi. Tööturaha (mis heaoluriigile kohaselt on üsna arvestatav) saab siis kui sa töötukassa liige oled. Töötukassa liikmeks astumine on rangelt vabatahtlik ja töötuskindlustusmakse on mõnisada kohalikku raha kuus, mis enamiku Taani töövõtjate jaoks on maapähklid.
Kui sa aga oled välismaalane (ja hoidku jumal, ühest neist väikestest ja imelikest uutest ida-Euroopa riikides), komistad sa omal käel asju ajada püüdes kiirelt ringdefinitsioonide otsa, millest ei esma- ega teisepilgul mõhkugi aru ei saa.
Näiteks:
A: Töötuskindlustusraha maksab töötukassa sulle juhul, kui sul on kehtiv tööluba Taanis.
B: Ida-Euroopa töötaja tööluba on üldjuhul seotud konkreetse töökohaga ja kui ta töö kaotab, on reeglina ka tööloaga p...s.
Loogiline järeldus A+B: Nii et see ida-Euroopa isik, kes töötukassat puhtast kohusetundest on igakuiselt finantseerinud, on töökoha kaotades ilmselt, khm, veidi õnnetu.
Kuna ma aga siin juba soliidse aja jooksul olen Taanit oma võluva isiku kohaloluga rikastanud, on mul siiski võimalus "teatud tingimustel" Taani jääda ja riigilt raha saada ka töö kaotamise korral. Sellest, mis need "teatud tingimused" on, vaikivad riigiasutuste koduleheküljed kaunis üksmeelselt.
Niisiis alustasin kurnavat telefonimaratoni riigiaparaadiga. E-maili nad nagunii ei loe, Taani immigratsiooniinstitutsioonide koostöövalmidus (ehk selle puudumine) on siinmail pea legendaarne.
Sain teada, et:
A: Töötuskindlustusraha maksab töötukassa juhul, kui sul on kehtiv tööluba Taanis.
B: Tööluba Taanis jääb kehtima niikaua, kui töötukassa on nõus sulle töötuskindlustusraha maksma.
Halleluuja! Tundub, et nõrgima lüli väljaselgitamine selles saates ebaõnnestus, aga kui majanduskriis samas tempos jätkub, tekib mul ehk võimalus süsteemi infiltreeruda.

Kommentaare ei ole: