2007-05-02

Lords of the R-kiosk

Loomulikult on minu käest viimaste päevade jooksul korduvalt küsitud, kuidas kajastab Eestis toimuvat Taani meedia. Olen korduvalt vastanud, et ei kajastagi. Välja arvatud kaks kümnerealist nupukest, mis andsid objektiivse lühiülevaate sellest, et oli sõdur, viidi minema, Tallinnas on rahutused. Eestlased ütlevad, et venelane on idioot. Venelased ütlevad, et eestlane on idioot. Surma sai üks inimene.

Üldiselt, Taani meediat kotib vähem kui kährikut. Ma ei usu, et enamik taanlasi üldse teabki - minu käest küsis ainult Maria reede õhtul, et mis teil seal toimub. Kehitasin õlgu. Töö juures üritasin Mickile selgitada, kui ma esimest korda nägin teadet, et Aljosha on minema kolitud. Mick kuulas viisakalt, noogutas ja naeratas, ise oli seda nägu, et on ikka jobud. Nojah, eks ta ole kaugel ka. Mind ennast jätsid Pariisi laamendajad ka suhteliselt külmaks.

Ah, mis seal ikka. Mul põhimõtteliselt on endiselt hea meel, et see nüüd lõpuks tehtud sai.

Poliitilise kredibiilsuse seisukohalt muidugi on olukord suhteliselt irooniline. Ma usun, et peale minu on eestlaste hulgas veel mõned inimesed, kes lähevad valima emotsionaalse üldmulje põhjal ja valimisplatvormile suuremat tähelepanu ei pööra - on ju teada, et valimislubadused teenivad eelkõige opositsioonis pingetemaandamise ja järgmise valimiskampaania eesmärke, ja point pole üldse selles, mis tegelikult tehakse või ei tehta. Nagunii koalitsioonilepingus pööratakse kõik pea peale. Aga nüüd ma enam ei tea. Ma küll ei julgeks enam mingi partei poolt hääletada ilma nende programmiga põhjalikult tutvumata - kurat neid hulle teab, järsku teevadki ära.

7 kommentaari:

hedi ütles ...

Ma pean tunnistama, et Sveitsis ka kedagi eriti ei koti see Aljosa. See ei ole üldse uudistekünnist ületanud. Palju rohkem pakub koigile huvi kui palju aknaid ja autosid peksti sodiks 1.mai töörahva meeleavaldustes. Ma pean tunnisama et leekides convertible mercedest oli päris huvitav vaadata. Ma poleks uskunud et see töörahvapüha kesk-eurooplased nii pöördesse ajab. Eestis on see küll üsna apoliitiliseks "kevadpühaks" konverteeritud.
By the way, Ann, kas sinu akna all pargis oli ka miski meeleavaldus jälle?

Anonüümne ütles ...

Laamendamine laamendamiseks - seda tuleb üle Euroopa aina rohkem ette nagunii. Ja seda, et Taani meedia pronkssõduri enda kolimist ei kajasta, sellest ma saan ka aru, seda on oma riigiski raske seletada, miks see täpselt ühele ja teisele poolele nii oluline on. Aga Moskva blokaadi võiks küll ka Taani meedia üles võtta. See siiski terror ühe liikmesriigi vastu ja kröömikse tõsisem asi.

Anonüümne ütles ...

Taanlased ehk arvavad, et pronkssõduri näol on tegu ühe jalaga tinasõduri kauge mütoloogilise sugulasega? Tervitused H.C.Andersenile.

Cat Power ütles ...

Otse mu akna all ei toimunud midagi vist. Ma pole midagi tähele pannud, mis on üllatav, arvestades, et ajaleht ütleb, et 2000 inimest möllas. Mis on rohkem kui Tlnas, nii et pealtnäha tundub, et seda võiks tähele panna. Aga Kbh on muidugi ka suurem linn.

Njah, ma tunnen end ka nagu kergelt puudutatuna, et Taani meedias on pigem esiküljel hulk lugusid poliitikute kiskumisest selle üle, kas teatud naisparlamentäär võib tööl käies pearätikut kanda või mitte. Eks see ole ka suur kultuuriline lõhe ja integratsiooniprobleem muidugi omast kohast. Moslemid sel aastal veel autosid põletama pole hakanud.

Mis puutub H.C.Anderseni, siis see muidugi seletaks meedia loidust - väikesel merineitsil pea mahavõtmine on umbes kord aastas toimuv nähtus, vaja nüüd selle tinasõduri ümberpaigaldamisest siis nii suurt numbrit teha.

hedi ütles ...

nujah, olen solidaarne trip'ga, et saadikult peaaegu pea maha votmine voiks ikka olla olulisem sündmus kui merineitsi pronksist? pea mahavotmine. Viimane kahjuks venelastes erilist sentimentaalsust ei tekita. Eks meil ajalugu muidugi on näidanud, mida Venemaa liigne tirriteerimine kaasa toob - vahest lihtalt m6ned möirged, vahest rohkem ka.
Ja ma luban, et see oli minu viimane poliitlise alatooniga s6nav6tt Anni blogis.

Anonüümne ütles ...

ei saa jatta mainimata, et, yllatus-yllatus, austraalias ka ei koti meie pronksmees kedagi peale kohalike eestlaste (kes sumisevad kui arevil mesitarud, eriti vanem p6lvkond muidugi). Kuigi mu hollandlasest kolleeg oli siiski kuskil alternatiivsetes uudistes mingit nupukest eesti rahutuste kohta nainud (noh ikka mahlakad kaadrid nuiadega rahvast kloppivatest politseinikest jms mis meid viimase loomakarjana kujutab).

virgo ütles ...

hehee, aga ma siis kirjutan vastupidise loo... et tulin just Jordaaniast, kus mingi täiesti suvaline taksojuht küsis, et kust ma pärit olen, ja kui ütlesin, et Eestist, et oo, et teil on seal parajasti mingid rahutused...