2007-07-04

Rødglød med fløde

Mu esimesed kuus kuud Taanis on möödunud täiesti märkamatult ja kogu tempo juures ununes ka tähtpäeva tähistamine täielikult.
Aeg-ajalt saan ka juba taanikeelsest ibast aru. Näiteks kui nad ilmast räägivad. Esmaspäeval söögilauas ütles mu kolleeg Katja, et väidetavalt pidada sadama järgmised kuus nädalat. Mõnikord oleksin ma ilmselt ignorantsemana õnnelikum.
Laupäeval tuvusin esimese avaliku natsionalismipuhanguga mu siinviibitud aja jooksul. Tahtsin avada rõduukse, kuna sees kippus õhk suitsuseks minema, saateks tavapärane sajatamine ja füüsiline vägivald, kuna võõrad uksed/aknad enamasti mu provokatsioonidele ei allu. Mispeale bassimees Niels mind sõbralikult informeerib, et see on "Baltic-proof door" ja et läbi saavad vaid need, kes suudavad veatult hääldada "Rødglød med fløde". Nojah siis. Ma küsisin, kas tema suudab kolm korda järjest kiiresti öelda "Jüriöö ülestõus", aga ta paraku ei hakanud isegi mitte proovima.

2 kommentaari:

hedi ütles ...

Tead, kogu selle välismaal olemise votab väga tabavalt kokku Priit Aimla tänases äripäevas. Toon selle ka alljärgnevalt täisversioonis ära, juhuks kui oled vajalikud passwordid unustanud.
Niisiis - Neile, kes unistavad välismaale elama minekust

Mees saabus paradiisi. Ilus ja uhke oli tema ees avanev ümbrus! Laval esitas kammeransambel Mozartit, kõrvalsaalis tantsisid baleriinid.

Seintel rippusid Raffaeli pildid, nurgas seisid Michelangelo skulptuurid, vaasidesse olid paigutatud lilleõied. Naudingut võimendas klaas magusat veini. Oo, kui kaunis! Aga elu ei ole - lihtsalt surmigav...

Mees otsis üles Peetruse ja küsis: "Kas teil ainult niisugune miljöö ongi igal pool, kuskil midagi ägedamat ei ole?"

"Äge on põrgus, aga see jääb siit tükk maad allapoole," vastas Peetrus.

"Oi, mina tahan ka põrgusse!"

Peetrus kostis: "Mis sa nüüd räägid, seal pole muud kui piinlemine..."

"Kulla Peetrus, lase mind põrgusse, kasvõi ainult tunniks," kukkus mees paluma. "On ju ometi vaheldust vaja!"

"Midagi meeldivat seal pole. Aga kui sa peale käid, siis olgu - kaheks tunniks võin su sinna saata!" Ja Peetrus juhataski mehe põrgu ukse taha.

Mees koputas uksele, talle avati. Juba uksel tungis kõrvu vahva muusika ja kargas ninna vürtsikas praelõhn. Mees paluti baarileti äärde. Ees ootas viski, viina, likööri ja rummiga koormatud lett, kus mees janu kustutas.

Kõrvalsaalis karglesid muusikarütmi saatel paljad näitsikud. Ettekandja pakkus šašlõkki, vasika- ja seapraadi, grillkitse... Ruttu sai aeg otsa - ja mees tormas ummisjalu paradiisi poole tagasi.

Seal tegi ta Peetrusele selgeks, et nii vinget kohta kui põrgu pole ta eales näinud ja just sinna ta tahab jääda. No mis jäi Peetrusel üle. Andiski mehele saatekirja kaasa, et las läheb päriseks...

Kui mees taas põrgu ukse taha jõudis ja sisselaskmist nõudis, haarati temast valusalt kinni ning suruti ta põrgukatlasse.

"Mis te teete, sarvikud?" hädaldas mees. "Alles mind ju koheldi siin nagu kuningat!"

Peasarvik naeris talle näkku oma jõledaimat irvitust: "Ära sa kunagi, mees, aja omavahel segi kahte asja: turismi ja emigratsiooni!"

Ja hilinenult sulle siis onnesoovid kuuekuulise katseaja eduka läbimise puhul. Voi on katseaeg Taanis pikem?

Cat Power ütles ...

Aa ei, katseaeg sai läbi juba mõnda aega tagasi, see on kolm kuud siin aint. Ma nüüd ootan, millal mind partneriks tehakse, a see finantsaasta vist ei jõua...