2007-03-08

Kolisin teise tuppa.

Nüüd paistab tuumajaam mulle seitse ja pool tundi päevas otse aknasse. Tütarlaps üle koridori otsustas, et tema toakaaslased pläägutavad liiga palju (meenutasin siinkohal heldimusega Enelit ja Hedit), mistõttu deporteeriti mina ja Mick uude tuppa ja pläägutised meie vanasse tuppa (mis on väiksem). Täheldasin taas kord seda, kuidas mõnedele inimestele ikka meeldib Organiseerida. Et, ega asi ei ole ju selles, et võtad oma läppari ja kolm kausta ja jalutad teise tuppa. Sul peab ikka olema mingite hullult keeruliste valemitega Plaan, mis on soovitavalt excel-formaadis ja kajastab kolimise kasuteguri nüüdisväärtust ja EbItDa-d (ma ausalt öelda ei ole kunagi teadnud, mida see viimane tähendab, aga kõik audiitorid lähevad alati täiesti pöördesse, kui see suvakalt keset vestlust visata).
Ja muidu, ma vist tegin vea, kui ma eilsel koosolekul taani keeles aru andsin oma viimase paari nädala saavutustest. See ei olnud eriti keeruline, kuna minu paari viimase nädala saavutused saab umbes kolme sõnaga kokku võtta. Aga sellest tulenevalt on nad nüüd jõudnud arusaamisele, et ma tegelikult räägin taani keelt küll, nii et isegi Mick, kes enne suhteliselt viisakalt engelskit snakkis, vaatab nüüd mulle kangekaelselt otsa ja räägib taani keeles.

Ma olen jõudnud järeldusele, et kõige õudsem sõna taani keeles on Hvidovre Hospital, kusjuures Hvidovre on mingi Kopenhaageni äärelinn, mida hääldatakse umbes nagu Iiiiiööööuuuäää, ainult et kui sa ühe ö vahelt ära jätad või juurde paned, ei saa keegi kurat aru, mida sa seal sonid.

6 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Suheldes viimasel ajal ühe taani näitsikuga, olen imetlenud ja imestanud vaheldumisi, kui robustselt ta keset lauset naerma võib pursata. Ja üldse mis onomatopoeetilisi hääli teha muidu nii sündsa inglise vahele. Aga siis meenus mulle õnneks hariduslik vestlus Davidiga suvisel Pirogovi haljasalal, kus ta heitis pisut valgust taani keele häälduseripäradesse ja sellest johtuvalt ka ilmselt taanlaste hääleaparaadi kummalisse ehitusse. Nüüd ma enam niiväga ei imesta. Imetlen aga endiselt.

hedi ütles ...

Lugesin kohe mitu korda seda lauselõiku, kus heldimusega mind ja Enelit meenutasid ja ei suutnudki lõpuks otsusele jõuda, kas tegu oli meie positiivse esiletõstmisega või eriti filigraannselt esitatud iroonilise märkusega? Loodan väga esimesele aga sisetunne ütleb, et ilmselt on tegu ikka väikese sõbraliku müksuga:-)

virgo ütles ...

selle häälduse osas veel, et arvestades, et sõnas Hvidovre on sees d-täht, siis peaks seal hääldamise juhendis olema keskel ka mingi häälik, mis on nagu segu l ja õ tähest. aga ma annan endale muidugi aru, et sellist tähte ei annagi kirja panna.

ah, ma niisama tahtsin hiilata oma taani keele teadmistega :)

Cat Power ütles ...

Ei olnud irooniline märkus, tegu oli pigem positiivse esiletõstmisega, aga me ju tõesti pläägutasime kogu aeg. Endal oli lõbus, aga ma kujutan ette, et Jelena & Co-l üle laua oli ilmselt meist üsna kõrini kohati...

Virgo - põhimõtteliselt on sul muidugi õigus. Aga üldiselt on taani keelel loogikaga vähe pistmist.

Cat Power ütles ...

Oda ja Virgo - kust su sedavõrd detailsed teadmised taani keelest üldse pärinevad...? Ma juba varem imestasin...

virgo ütles ...

Minu vapustavad taani keele teadmised pärinevad ajast, kui ma elasin pool aastat taanis (ülikooli värk). Siis võtsin mingit basic taani keelt, kus õpetati lauseid a la "palun vabandage, et ma tundi hilinesin, aga mu jalgratas läks katki".

Teine eredam mälestus taani keelest on see, et ühes tunnis õpetati meile, et taani keeles on 5 erinevat e tähte. Asja kurbloolisus seisnes selles, et ükski mittetaanlane ei kuulnud absoluutselt mingit erinevust nende 5 e vahel...

no ja kolmas mälestus ongi see d täht, kuna mul oli esimene kuu kogu aeg see tunne, et taanlased on kogu aeg tülis, pidevalt teevad mingeid mõnitavaid hääli.